Sayfalar

19 Kasım 2012 Pazartesi

Albüm Dinleyelim

Albümün nedir hepimiz biliyoruz aslında. Bir sanatçının yada müzikal topluluğun çeşitli parçaları bir araya koyup bize sunduğu, genellikle 30 dakikanın üzerinde olan sanat eserleridir albüm. Aslında değineceğim konu gerçek bir albümün nasıl olması gerektiği. Bu günlerde öyle zor bir şey ki gerçek bir albüm dinlemek...
 

Siz bir bütünlük hissediyor musunuz bir albümü dinlerken? Sadece en popüler şarkının, yani klibi olan şarkının mı mp3'ünü indiriyorsunuz? Albüm bir tüneldir. Tabii burada gerçek bir albümden söz ediyorum. Siz ilk şarkıyla o tünele girersiniz ve son şarkının bitişiyle o tünelden çıkarsınız. Bir yolculuk vaadeder size albüm.

Bir kitabı ortasından okumaya başlamayız, bir filmi de ortasından izlemeye başlamayız. Peki neden bir albümün sadece sevdiğimiz parçasını dinleyip diğer şarkılara çöp muamelesi yapıyoruz?Sanatçılarda oluşan bir tutum haline geldi bu. Hit ve saattıracak bir parçaları varsa, saçma sapan başka şarkılarla albümü doldurabileceklerini düşünüyorlar.

Ne yazık ki bunu düşündüren biziz. Çünkü dinleyici işin kolayına kaçıyor. Tüketim çok arttı. Gerçekten bu işe biyografik bakanı da pek kalmadı sanırım. Bir sanatçının ilk albümünü dinlerken, -ki diyelim ilk albümünü 25 yaşında yayınladı- o sanatçının 25 yıllık hikayesini dinleriz. Bu yüzden sevmem ben o ilk albümleri. Benim favorim 2. albümlerdir.

2. albüm, o bütün gazın atıldığı 1. albümden sonra gelir. İlk albümle, 2. albüm arasında geçen 1-2 yılı anlatır. Genellikle bir bütünlük taşır. Yaşanmış bir süreci taşır. Kısa bir süreci taşır. Bu yüzden sabit ve gerçek bir duygunun eseridir 2. albüm. Konsept daha bellidir. Ayrıca müzikal anlamda ilk albümün hatalarını yapmaz, profesyönelleşir. Lakin amatör ruhunu kaybedecek kadar da büyümez.

İşte ben bir sanatçıyı dinlerken, o sanatçının ne dinlediğini, ne içtiğini, ne okuduğunu ve ne yaşadığını tahmin etmeliyim, merak etmeliyim. Bana bir şey vermeli. Beni eğitmemeli yada öğretmemeli, sadece anlatmalı. Ben de onu dinlerken mutlu olmalıyım. Hissetmeliyim.

İşte bu yüzden o tünele girelim istiyorum. İlk şarkıyla başlayalım o yolculuğa, karanlık noktaları görmeye çalışalım, o derinden gelen bir nota sesin manasını düşünelim istiyorum. O tünelden çıktığımızda da yorulalım, ruhumuz o bizi çok etkileyen kitabı bitirdiğimizde nasıl etkisinden bir anda çıkamıyorsak öyle etkilensin istiyorum.

Albüm dinleyelim.

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...