Sayfalar

29 Kasım 2012 Perşembe

Müziğin Koruyucusu Azize Cecilia

Gördüğümüz çoğu tabloda melekler, İsa ve azizler yer alır. İmparatorlar öyle istemiş, emretmiş yada ısmarlamış bu yüzdendir hep din üzerine çalışmış ortaçağın sanatçıları. Aslında dinlerinde de resmedilecek bir sürü olay, kişi ve hikaye var ki Azize Cecilia'da bunlardan sadece biri. Pekala bizim sayfamıza konuk olmasının nedeni ise Azize Cecilia'nın "müziğin koruyucu" olarak bilinmesi...

 Sanatçı: Carlo Saraceni

Azize Cecilia'nın doğum günü tam bilinmiyor ama 2. yüzyılda yaşadığı sanılıyor. Roma'da soylu bir ailenin kızı olan Cecilia, çocuk yaşta tanrıya, bakirelik yemini eder. Lakin istemediği bir şey olur, ailesi onu zorla putperest biri olan Valerious ile evlendirir.

 Sanatçı: Bernardo Cavallino

 Düğün günü Cecilia, yeminini tutabilmek için Allah'a dua eder ve oruç tutmaya başlar. Evlendiği gece kocası Valerious'a eğer kimseye söylemezse ona sırrını açıklayacağını söyler. Valerious anlayışlı biridir söylediği şeyi kabul eder. Cecilia, ona, kendisini koruyan ve ona dokunmak isteyenleri ondan uzak tutan bir melek olduğunu anlatır. Valerious buna inanmaz ve meleği görmek istediğini yoksa buna başka türlü inanmayacağını söyler. Cecilia, Valerious'a yalnızca vaftiz olursa bunun mümkün olabileceğini söyler.

Sanatçı: Peter Sion

Valerious kararını verir. Dönemin papası Urban'a gider vaftiz olur. Evine döndüğünde karısını dua ederken bulur, yanında da koruyucu meleği vardır. Meleğin ellerinde biri güllerden diğer zambaklardan birer taç vardır. Cecilia o gün cennetteki meleklerin müziğini duyduğunu iddaa eder. Zaten onu müzikle anmamızı sağlayan olayda budur. Ayrıca Valerious'da bu olaylar üzerine aziz olmuştur.

 Sanatçı: John William Waterhouse

Daha sonra Valerious'un kardeşi Tiburtius'ta Hristiyan olur ve o da meleği görür. Pekala Valerious'la kardeşi Tiburtius, Cecilia'dan önce ölürler. Cecilia bütün servetini yoksullara dağıtmaya karar verir. Bu durum bölgedeki praefectus Almachius'u öfkelendirir. Bu arada praefectus'un Roma İmparatorluğunda bir çeşit vali/kadı olduğunu belirteyim. Almachius, Cecilia'nın yakılarak öldürülmesini emreder. Lakin alevler Cecilia'ya zarar vermez. Bunun üzerine Cecilia'nın başı vurulur ve dönemin çoğu Hristiyanının başına geldiği gibi oda idam edilmiş olur.

 Sanatçı: Guido Reni

Bugün Azize Cecilia'nın adına 22 Kasım günleri festivaller ve anma günleri düzenlenir.Adına yapılmış bir çok müzik ve güzel sanatlar okulu vardır. Bunların dışında bir çok sanatçıya, özelliklede ressamlara konu olmuştur. Genellikle org çalarken betimlenir ama kemanla da resmedildiği çokça eser vardır.

 Sanatçı: Reginald Frampton

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...