Sayfalar

4 Ekim 2012 Perşembe

Punk Müzik Rusya'da Yaşıyor

Punk müzik dediğimizde, şehirli serseriler aklımıza geliyor. Bir kaç akor öğrenip küfürlü şarkı sözleri yazıyor bu adamlar ve bir halk hareketi oluşuyor. Gerçektende 80'lerde böyle bir şey var. Özellikle The Clash'in 80'ler İngiltere'sinin mali bunalımını ve halkın yaşadığı kaosu iyi yansıttığı doğru. Ne zaman bir İngiliz filmi izlesem ve film özelliklede 80'lerde geçiyorsa, The Clash bir yerlerden duyulur.

Daha sonra endüstri, punk müziği biraz değiştirdi ve sokaklardan aldı. Skate-punk gibi acayip türler çıktı ortaya. Neo-Punk'la başlayan -yani Green Day ve The Offspring gibiler- yeni nesil atak, geçmişe çok zarar vermiyordu hatta geçmişten besleniyordu ama günümüzde onu tamamen kaybetmiştik, derken Pussy Riot beni gülümsetti.

Grubun tutuklanan 3 üyesi

5 kızdan oluşan bu punk grubu, Mart ayında, Rusya'da, seçimlerden 2 hafta kadar önce Moskova'nın en büyük kilisesi Kurtarıcı İsa Katedraline gidiyorlar ve izinsiz bir şekilde içeride bir dakikalık bir performans sergiliyorlar. Grup, şarkılarında alaylı biçimde Bakire Meryem'e dua ediyor ve Rusya'yı Putin'den kurtarması için yalvarıyor, dans ediyor. Şarkı hemen Youtube'a konuyor. Olay Rusya'da gündem oluşturuyor. Kızların -neden bilmiyorum- yalnızca 3'ü tutuklanıyor ve 5 ay sonra "dini nefretten kaynaklı taşkınlıkta bulunma" suçuyla yargılanıyorlar. Pekala kızlar durumu "biz düşünce suçlusuyuz" diyerek lehine çevirmek istiyorlar ve asıl amaçlarının "Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kiril'in Putin'e desteğine itiraz etmek" olduğunu belirtiyorlar. 

Pussy Riot iş başında!

20 Temmuz'daki ön duruşmada grup Putin ve Kiril'i tanık olarak çağırmak istiyor ama reddediliyor. Ayrıca mahkeme 12 Ocak 2013'e kadar tutukluluk sürelerini uzatıyor. Anlayacağınız hala bu kızlar içerde. İşin Rusya'yı karıştıran tarafı ise, Putin karşıtı oldukları için mi bilinmez, 5 ay süreyle mahkemeye bile çıkmadan tutuklu kalmaları. Putin'in muhalefet tahammülsüzlüğü olarak lanse edilen olay, Uluslararası Af Örgütünün, Pussy Riot için "düşünce suçlusudur" yorumunu yapmasıyla da küresel medyaya taşındı.

Daha sonra Madonna çıktı ortaya ve Rusya konserinde "Kariyerim boyunca ifade özgürlüğünü savundum. Açıkçası bu kızların başına gelen şey adil değil" gibi açıklamalar yaptı. Buna cevapta Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin'den geldi "Tüm eski k... yaşlandıkça, herkese moral dersi vermeye başladı". Pekala hukuk bilgisi varmış, sanırım dava edilmemek için noktalara ihtiyaç duymuş Rogozin. Madonna'yı severim.

Efsanevi London Calling albümü

İşte bu Pussy Riot bana "Punk hala varmış" dedirtti. Nasıl müzik yaptıkları önemli değil, zaten burada bir şarkı paylaşmadım yada önermedim. Punk bir duruştur, bir harekettir. Bu Amerikalıların yada İngilizlerin başlattığı ama yapmayı unuttukları, kaybettikleri bir şeydi. Pussy Riot, herkese bunu Rusya'dan tekrar yaşattı. bence alkışı hakettiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...