Sayfalar

17 Nisan 2012 Salı

Süper Gruplar

Süper grup, müzik basınının uydurduğu bir terim. Aslında çoğu müzik terimi basının uydurması. İnsanlar olayları, kişiler gruplamaya, sınıflandırmaya o kadar meraklı ki... "Süper grup" ise hali hazırda meşhur olan grupların elemanlarının bir araya gelerek yeni bir grup oluşturmasına deniliyor. Bu liste aslında çok uzun ama ben kendi kişisel seçmelerimi yapacağım sizlere.

  
Mad Season

Layne Staley (Alice in Chains)
 Mike McCready (Pearl Jam) 
Barrett Martin (Screaming Trees) 
John Saunders (The Walkabouts)

Grunge efsaneleri var bu grupta. İsimleri bileni için çok anlatmaya gerek yok. Layne zaten (Allah rahmet eylesin.) bir efsane. Grubun tek albümü var: Above. Biraz deneysel bir rock müzik diyebiliriz, tabii grunge sosu bolca dökülmüş üstüne. 

Referans şarkısı : River of Deceit


Audioslave

Chris Cornell (SoundGarden)
Tom Morello (Rage Against The Machine)
Tim Commerford (Rage Against The Machine)
Brad Wilk (Rage Against The Machine)

Rage Against The Machine elemanları, vokalistleri Zack ayrılınca boşluğa düşmüşler ve ne yapsak diye düşünmeye başlamışlar. Menejerleri gelmiş "Neden Chris Cornell'ı aramıyorsunuz?" demiş ve macera başlamış. Tüm zamanların en sevilen süper grubu oldular.

Referans şarkısı : Be Yourself


The Gracious Few

Chad Taylor (Live)
Patrick Dalheimer (Live)
Chad Gracey (Live)
Kevin Martin (Candlebox)
Sean Hennesy (Candlebox)

90'ların en başarılı gruplarından Live ve Candlebox'ın elemanları bir proje grubu için birleşiyorlar. Gitarist Chad Taylor'ın cayır cayır gitar tonları ve Kevin Martin'in AC/DC'yi hatırlatan vokali birleşince çok iyi bir iş çıkıyor ortaya.

Referans şarkı : Appetite


Yakup & Kaan Tangöze & Batuhan Mutlugil

Yakup grubu
Kaan Tangöze (Duman)
Batuhan Mutlugil (Duman)

Bizim en bilindik süper grubumuz, Yakup elemanlarının Kaan Tangöze ile çalışmasıdır heralde. Bir proje grubu aslında. Yani bu çalışmanın olması için grupların dağılması gerekmemiş.

Referans şarkı : Karanlıkta


Mirkelam & Kargo

Selim Öztürk (Kargo)
Burak Karataş (Kargo)
Serkan Çelik (Kargo)
Mirkelam

Aranjörlük vb. işlerle uğraşan Kargo elemanları, gruplarını unutturmamak için Mirkelam'ı arıyorlar ve bir albüme imza atıyorlar. Eli yüzü düzgün bir çalışma olmasına rağmen hakettiği ilgiyi alamamıştı bu albüm. Nedeni tabii ki Kargo'ya talep olmaması...

Referans Şarkı : Yollar


 Velvet Revolver

Slash (Guns n' Roses)
Duff McKagan (Guns n' Roses)
Matt Sorum (Guns n' Roses)
Dave Kushner (Wasted Youth)
Scott Weiland (Stone Temple Pilots)


Guns n' Roses elemanları Axl ile yolları ayırınca popüleritelerini yitirdiler tabii. Axl saçmasapan olaylarla ilgiyi üzerinde tutsada, bu üstadlar bir türlü eskileri yaşatamıyordu hayranlarına. Amerikan tipi alkolik ve uyuşturucu bağımlısı saçma sapan vokalist Scott'ı imajlarına uygun olur diye aldılar ve hakkaten uyduda. Çok sağlam bir ilk albüm yaptılar ama 2. albüm aynı ilgiyi göremeyince Scott gurubu terketti. Yinede o ilk albüm kulağımızın pasını hemen silmiştir. 


Referans şarkı: Set Me Free

Ben durumu şöyle bir anlatmak istedim aslında bu yazıyla. Yani anlatacak yazacak o kadar çok grup var ki. Siz bunları ancak sevdiğiniz grupların elemanlarına bakıp onları takip ederek bulabilirsiniz. Süper gruplar, bazen yeni bir yol açarlar kendilerine, bazen deneysel bir projedirler. Lakin hepsi olmuş müzisyenlerdir. Saygı duymak lazım...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...