Sayfalar

9 Nisan 2012 Pazartesi

Rock Liginde UEFA'ya Kalanlar

Bazı gruplar vardır Coldplay gibi, üstüste başarılı albümler yaparlar. Kendilerine ait bir tarzları vardır. Bu tarzlarını da hem trendlere uydururlar hem de geliştirirler. İşte bu gruplar güzel albümler yaptıkça daha fazla gündemde kalırlar ve yıllar içersinde bir efsaneye dönüşürler. Aralarında güzel albüm yapanlar ama bir türlü çok popüler olamayanlar da vardır, onlar ise UEFA ligine kalırlar.

Live - Throwing Copper

Bu grupların arasında benim favorim Live'dır. Amerikan tarzı ama bazı şarkılarında oryantalist duruşları vardır. Bu gördüğünüz Throwing Copper albümünü kesinlikle edinin. Grunge etkili gruplardan en başarılısıdır. "All Over You", "Selling The Drama", "I Alone" ve "Lightning Crashes" şarkılarına bir bakın. Hoşunuza gidecektir. 

Candlebox'ın ilk albümü.

Bu ise Candlebox grubunun ilk albümü. Çok güzel parçaların bulunduğu Post-Grunge patlamasının ilk albümüdür. Madonna kendi plak şirketini kurunca albümünü yapacağı bir grup arıyordu. Nirvana'dan dolayı pek popüler olan Seattle gruplarına yöneldi. Candlebox'ta zaten tam aranan kandı. Bu albüm 4 milyon sattı. Lakin Rolling Stone dergisi gruba "Madonna'nın ticari hamlesi" etiketini basınca, grup çok eleştirildi ve popüleritesini yitirdi. "Far Behind", "Cover Me" ve "You" çok iyi şarkılar. Canım çekti dinleyeyim ben de...

Creed - Human Clay

Creed yine bir Post-Grunge grubu. Lakin onların farkı yer yer hard rock yapmaları hatta son albümleri Full Circle, son yıllarda çıkmış en iyi rock albümü. Human Clay ise onların 11 milyon satmış 2. albümleri. İçerisinde "With Arms Wide Open", "What If", "Higher gibi hitler barındırıyor. Creed çok popüler olmasına rağmen, Alice in Chains ve Pearl Jam'i o kadar taklit ederek başlıyor ki yola, yine Rolling Stone dergisinin gazabına uğruyor. Baskıya dayanamayan grup dağılıyor tabii. Allah'tan 2 sene önce tekrar birleşiyorlar da bizim kulağımızın pası siliniyor.

Jimmy Eat World - Bleed America

Jimm Eat World, 80'lerdeki College Rock furyasının punk ile birleşmiş hali olan Emo'nun popüler hale gelmesindeki en önemli gruptur. Pekala etrafta emo diye dalga geçilen acayip tiplere pek benzemezler. Daha çok oduncu gömleği giymiş kasaba çocuklarıdır bunlar. Duygusal, basit, bazen çocukça şarkılar yazarlar. Tabii sert yaptıkları bir çok parçası da yok değil. Bleed America, emo ve rock müzik için çok farkedilmese de önemli bir albüm. "The Middle", "Sweetness" ve "Hear You Me" gibi güzel şarkıları var bu albümün. Baştan sona sağlam albümdür.

Kane - Fearless

Kane aslında dünya çapında popüler olan bir grup değil. Hollanda'nın en popüler grubudur ama bir türlü MTV hiti çıkaramamışlardır. Ben onların daha fazlasını hakettiğini düşünürüm hep. Bir çok güzel parçası olmasının dışında bu Fearless albümü, duygusal olarak onların en yoğun şeyler vaadettiği albüm. İçerisinde yine albümle aynı adı taşıyan bir şarkı var ki... benim kişisel favorimdir. Bunun dışında "Something to Say" ve "Believe It" diğer singlelar olarak öne çıkıyor. 

JJ72'nin ilk albümü

JJ72 ise daha Brit bir sound tercih edenler için güzel bir grup. Siz onların albüm kapaklarına bakıp ne kadar sıkıcı olduklarını düşünmeyin. Pekala onlarda diğer Amerikalılarda olmayan bir şey var. Onlar gerçekten hissiyatı olan bir müzik yapıyorlar. Öyle saçma rockçılar gibi düz bağırmıyorlar. Melodik ve içsel bir şey yani onlarınki. Bu ilk albümden "Snow" ile başlayabilirsiniz. "October Swimmer"da devam için iyi bir tercih olacaktır. 

3 Doors Down - The Better Life

Aslında bu gruptan nefret ediyorum. Çünkü çok ticari oldular, göz önünde olmak için her taklayı attılar. Lakin hiç bir zaman bir klasik olamadılar. Ben yine de kişiliğimden ödün vermeyerek onlara hakkını teslim edeceğim. İlk albümleri Better Life, Alternatif Rock tarzında melodik ve kolay dinlenen şeyler arayanlar için en iyi seçenek. Özgün bir iş çıkarmamakla birlikte albümün yarısı hit şarkılardan, diğer yarısı ise hit potansiyeli olan şarkılardan oluşuyor. "Duck and Run", "Loser", "Be Like That", "Kryptonite, "Smack" gibi bir sürü güzel şarkı var bu albümde.

Matchbox 20 - Mad Season

Santana'nın Smooth şarkısını herkes bilir. İşte oradaki yakışıklı adam Rob Thomas'ın grubudur Matchbox Twenty. Dönem dönem güzel hitler çıkarsa da bu adam hep sabun köpüğü gibi kaybolup gitmiştir. Sanırım fazla pop işler yapıyor bu adam. Halbuki dinlendikçe sevilen, zor hazmedilen işler yapsa müzik piyasasındaki yeri daha değişik olurdu. Bu 2. albümleri ise bir çok açıdan güzel bir alternatif pop albümü. "Bent", "Angry", "Last Beautiful Girl", "Mad Season" sağlam şarkılar. Diğer şarkılar da çok güzel tabii...


Bunlar gibi aklıma gelmeyen bir çok haysiyetli grup vardır elbet. Ben size beni en çok etkileyenleri yazdım. Bu gruplar, bir U2 veya Metallica olamadıkları için UEFA ligine kalmıyor, bazısı kendini tekrar ediyor, bazısı özgün işler çıkaramıyor, bazısı ise popüler olabilecek işler yapmıyor. Herbiri kendi içersinde sağlam gruplar. Ortalama bir rock dinleyicisi bu gruplardan haberdardır zaten. Pekala 90'ları Nirvana'dan ibaret sanan bir çok yeni rock sevdalısı gence yardımcı olmak boynumuzun borcu. Bu yazıyla da kendimi, bu borcu ödemiş sayıyorum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...