Sayfalar

7 Nisan 2012 Cumartesi

Fazıl Say, Ömer Hayyam, Erol Köse

Fazıl Say hiç kimseden korkmadan düşüncesini söyleyen bir sanatçımız. Doğru söyler yanlış söyler bilemem. Lakin lafını esirgemiyor. Bir de şunu düşünüyorum, ekmeğini Türkiye'den kazanmadığı için ona koyan bir durum yok. Pekala klasik müzikle zengin olan pek olmadığından ülkemizde, ülkeden kovulsa bile bir sıkıntı yaşamaz. Diğer sanatçılarımızın aksine eyvallah etmesi gereken bir durum yok yani. Son dönemde ise twitterda yazdıklarıyla gündemi pek meşgul ediyor.

"Irmaklarindan saraplar akacak diyorsun, 
cenneti ala meyhane midir? 
Her muminine 2 huri verecegim diyosun, 
cenneti ala kerhane midir?"

Ömer Hayyam

Ömer Hayyam'ın bu dizelerini twitterda yazınca dindar vatandaş doğal olarak saldırıya geçti. Pekala nefret dolu mesajları normal karşılıyorum ama onaylamıyorum. Fazıl Say'ın bu çıkışının gereksiz olduğunu düşünüyorum. Tepki alacağını bile bile yapıyor bu işi. Lakin inanan insanlara entellektüel birine yakışır şekilde yaklaşmıyor. Daha sonra ise...

 “Muezzin 22 saniyede okudu aksam ezanini yahu. 
Prestissimmo con fuco!!! Ne acelen var? Sevgili? Raki masasi?”

...şeklinde bir tweet daha geçiyor. Bahsettiği yabancı kelimeler hızlı okumayla ilgili müzikal terimlerdir. Pekala bazı izleyicileri ona kıyametin akşam ile yatsı ezanı arasında kopacağından, akşam ezanının makamının farklı olduğunu, hızlı okunduğunu hatırlatıyor. Rakı ile bağlantı kurulduğundan, kibarca tavrını koyan inançlı vatandaşlarda var. 

 Erol Köse

Daha sonra Fazıl Say bir kaç tweet daha atıyor. Tam o sırada bir diğer büyük müzik adamımız(?) Erol Köse, müslüman aleminin temsilcisi olarak olaya müdahale ediyor.

"Rabbim seni çarpmış ama emin ol ilk gördüğümde ben de çarpacam seni
 sen kimsin de FazilSay ulvi degerlerle dalga geçmektesin!!!"

 "Fazil ben sana piyanist olamazsin demedim.... Adam olamazsin,
sil o salyani ve kazandigin ilk masonparasiyla dişlerini yaptir! Hoşt dinsiz!"

Fazıl Say gibi bir adam tabii ki Erol Köse'yi  ciddiye almadı. Cevap vermedi. Lakin durum o kadar büyüdü ki bir yazı yayınlamak zorunda kaldı. 

06.04.2012 Cuma günü “Twitter”da yazılan Hayyam şiiri üzerine verilen abartılı tepki ve radikal kesimin tahrikleri sonucu büyüyen bu durumdan dolayı, üzüntülerimi kamuoyuyla paylaşmak istiyorum.

Teknik anlamda “Twitter”da “Retweet” olarak bilinen söylemin tamamen yanlış anlaşılması ve “Retweet” yapan şahısların söylemlerinin sanki benim tarafımdan yazılmış gibi yansıtılması tamamen cehalet ve teknik bilgisizlikten ibarettir.

Konunun büyümesinin ardından şahsıma yapılan çirkin saldırılar ve yıkıcı radikal tutumu esefle kınıyorum.

Ayrıca; Pir Sultan Abdal, Yunus Emre, Hayyam, Mevlana ve birçok diğer şairlerin şiirlerini, Dünya ve Anadolu edebiyatının söylemlerini paylaşmak demokratik ortamda herkesin olduğu kadar benim de en büyük hakkımdır.

Dünya üzerinde ve tarihinde bulunan, bir kesimi veya toplumu temsil eden herhangi bir kişiye ya da kuruma saldırıda bulunmak, hakaret etmek bunun yanı sıra din, dil ve ırk ayrımı yapmak biz sanatçılara zaten yakışmayan bir davranıştır.

Sizlerden ricam, kışkırtma ve saldırı şeklinde şahsıma yakıştırılan suçlamalara ve hakaretlere aldırış etmemenizdir.

 Fazıl Say

Tabii böyle olunca da Fazıl Say'ın facebooktaki "beğen"enleri yorumları sıralamaya başlıyorlar. Onlardan bir toplama geçeyim istedim.

"1000 yil once Iran`da hukumdar Meliksah tarafindan bile bas taci yapilan sairin, bir dizesini paylasmak 2012 Turkiye`sinde tahammul edilemiyor. Biz ne olduk boyle? Nasil bu hale geldik?"

"Fazıl say biliyorum ki sizin derdiniz ne din ne Allah,sadece para sadece para,içinde yaşamayı bile istemediğiniz bi ülkenin değerleriyle neden uğraşıyosunuz.Siz sadece biraz piyasada unutlmaya başlandığınız zaman gündeme nasıl gelirim tabiki insanların kutsallarına laf ederek dimi.İnanıp inanmamak sizin elinizde bu irade bile benim kanaatimce verilmiş size.Bırakın insanların kutsallarıyla dalga geçmeyide siz yine en beğendiniz şeyi yapın...."

"Fazıl Say' a saldıranların dikkatine, Ömer Hayyama saldıranların hiç birini hatırlıyormusunuz? ama Ömer Hayyam hala yaşıyor. Ömer hayyamı önce anlayın, bu tartışma ne ilk nede son olacaktır. ders çıkarmanızı diliyorum..."

 "Ya İslamda Yükselirsin, Ya İnkarda Çürürsün, Yol Mezarda Bitmiyor, Gittiğinde Görürsün...!! (Sevgili Necip Fazıl KISAKÜREK cevabı zamanında vermiş boşuna nefes tüketmeyin)"

1 yorum:

  1. Aslında çoğunluğun söyleyemedi, söylemektedn çekindiği şeyleri söylemiş Erol Köse. Ama tabi söylemenin de bir adabı var. Adam direk konuya girmiş :) Sonra da olanlar olmuş tabi.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...