Sayfalar

8 Mart 2012 Perşembe

Neredesin Firuze film müziği albümü

Film müziği albümü Türkiye'de pek dikkat çeken bir şey değildir. Aslında şarkı olayı filmle de yıllarca yürümüştür. Yani İbrahim Tatlıses bir film çeker,  adı "Ben İnsan Değil miyim?!"dir. Bir bakarız Tatlıses'in gerçekten de öyle bir şarkısı vardır. Ne kadar ilginç değil mi?! Hatta Tatlıses çıkar filmin ortasında bu şarkıyı icra eder, biz de dinleriz. Klip tadında film sahneleri içerir işte bu filmler. Bizde de O.S.T. (original sound track) dedikleri de işte bundan ibarettir. Gerçek anlamda ciddi ciddi hazırlanmış bir film müziği albümümüz ne yazık ki çok sınırlıdır. Lakin bir çalışma var Türk müziğinde çok önemli bir yere sahip, pek bilinmeyip unutulsa da hakkını vermek için ben de bir yazayım dedim.


Neredesin Firuze, Özcan Deniz'in hayat hikayesini komedi ile harmanlayarak anlatan, müzikle içiçe duruşuyla YeşilÇam filmlerini anımsatan başarılı bir filmdi. Çok kafa kurcalamaya gerek yok, tabii ki klasik olamayacak bir gişe filmidir lakin kötü diyemem. Bu filmi müzik için özel yapansa Özcan Deniz'in vizyonunu bize anlatan enteresan bir playlist'e sahip olmasıdır.

 Albüm Gaip Arabesk adındaki entrumental intro ile açılıyor. Enstrumental şarkıyla açılış olayı zaten, güzel bir başlangıç. Ülkemizde pek bilmezler intro/outro olayını ama önemlidir esasen, derinlik katar albüm atmosferine.

Daha sonra 3. şarkı "Ya Evde Yoksa" şarkısı zaten, film içersinde gayet mideye oturan cinsten, zor hazmedilir güzel bir parça. Acapella şeklinde giden şarkı, bu tarz için Türkiye'de popüler olan 2. örnek. Diğer örnek Sertab Erener'in Belçikalı Voice Male grubuyla yaptığı (Zor Kadın) çalışmaydı. Hiç bir enstruman olmadan, sadece insan sesiyle yapılan parçalar. Buna örnek vardı işte bu albümde.

 4. şarkı Özlem Tekin'in muhteşem sesinden dinlediğimiz Kara Sevda. Aslen bir Karadeniz türküsü olan şarkıyı bizim asi kız Özlem Tekin yorumluyor. İşte albümün olayı burada zaten, her sanatçı kendi tarzının dışında bir çalışma yapıyor.

6. parça Beni Affet, Özcan Deniz'le Ragıp Savaş düet patlatıyorlar. No Comment bir çalışma!

7. ise Bülent Ortaçgil'in Sensiz Olmaz'ını Müslüm Babadan dinliyoruz. Burada da tarz kayması var, şahane!

12'de Özcan Deniz'in Ahirim Sensin yorumu da çok parlak. Dikkat çekmek isterim. Biraz rock altyapı var. Güzel.

13 ve 15'te Ata Demirer, 2 şarkıyla ilk şarkıcılık denemelerini yapıyor. Kendi uslubundan şaşmamış, komedi tarzında cıvık yorumuyla gidiyor. Hoppa şarkılarla albüme renk katıyor.

18'de ise Erol "The Saksı" Büyükburç, İnleyen Nameler'le godoman bir "finish him" yapıyor.

Aralarda, Ciguli, Bulutsuzluk Özlemi, Burcu Güneş, Janset, Işın Karaca gibi ünlüler de var tabii.

Satış rakamını bilemiyorum ama ülkede bir film müziği efsanesi olduğu kesin bu albümün. Zamansız bir albüm. Yenilikçi. Her zaman alınıp dinlenesi. Tavsiye ediyorum.











1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...