Sayfalar

13 Mayıs 2012 Pazar

Fazıl Say'dan Yeni Bir Senfoni: Universe


Fazıl Say yeni bir senfoniye başlamış. Pekala belli heyecanlı ve bunun hakkında ufak bir bilgilendirme yazısı yazmış facebook'unda, şu şekilde yazıyor:

"5 gun once 3. Senfonim UNIVERSE calismalarina basladim, ilgilenenler icin, bu eserle ilgili anlatmak istediklerim var.Eser merhemim oldu.

Universe Senfonisinde, orkestrasyonuna,son yillarda cikartilan 35 yeni enstrumanin katilimi var,bu duruma "Das neue Orchester"adini verdim.
Orkestra su ana kadar hic duyulmamis bir renkte tinlayacak, dunyevi olmamasi gerekir.

Universe Senfonisi 30 dakika olacak. Ilk bolum "Evrenin Genislemesi". Big bang ile baslayan,"Bigbang" sesi icin belirledigim nota "re".
Bu re pes bir re ve kayan bir nota ozelliginde.

Universe, temelinde bir matematik calismasidir, 28 vuruslu ilk bolum, 7/6/5/4/3/2/1 toplami olan, 2ye, 4e,7ye,8e,14e,28e, bolunen..
Ama dinleyici, matematik ile ugrasmadan, evrenin genislemesini muzik olarak hissedecek.
Sonra gezegenler/ galaksiler bolumleri.Venus,Mars, Gliese581,gibi...

Deneysel ve uhrevi bir calisma
Bana meditasyon olan..."


Aslında anlatacak çok şeyi ve anlatmak için az yeri olduğunu görüyorum facebook'ta. Bir de facebook üzerinde çabuk tüketilmesini istemiyor fikirlerinin. Bu yazıdan bazı soru işaretleri çıkıyor. "Neden 30 dakika?" benim ilk sorum. Süre oluşum ve notaların matematiğiyle ilgili bir hesaplama mıdır acaba? Bir de o yeni 35 yeni enstruman nedir? Bu bile başlı başına inovatif ama çoğu insana da garip gelebilir. Oluşumun felsefesini nereye bağlayacak ve hissiyat olarak "Sonsuzluk" mu olacak yoksa "Başlangıç" ya da "Oluşum" gibi bir şey mi? Belki hepsini sırayla duyarız. Fikir olarak güzel görünüyor. Umarım çok beklemeden dinleriz.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...