Çoğu doodle, milli ve dini günler hakkında. Bağımsızlık günleri, Ramazan ayı, 4 Temmuz, Yeni yıl gibi diyebiliriz. Arada ressamları görmek mümkün. Genellikle bilim adamları bize eşlik ediyor. Yine de nadirende olsa müzisyenleri, müzik insanlarını görebiliyoruz. Bu yazının amacıda müzik merkezli doodle'ları size sunmak...
Barış Manço'yu anlatmama gerek var mı bilmiyorum. Yine de Belçika'da eğitim gördüğünü ve batı popüler müziğini ülkemizde temsil eden ilk insanlardan biri olduğunu, rock müziğin hayatımıza girişindeki etkin rolünü anlatmadan geçmeyelim.
Bu doodle, Luiz Gonzala hakkında. Zaten akordiyon çalarken resmedilmiş. Luiz Gonzala, Brezilyalı bir halk sanatçısı. Memleketinin çoğu klasikleşmiş halk şarkısının bestecisi ve usta bir akordiyon sanatçısı. Radyoyla birlikte ülke çapında bir üne sahip oluyor ve resmen bir halk kahramanı oluyor. Brazilya müziğini yurt dışında ilk kez tanıtan insanda kendisi oluyor. 1989 yılında ölüyor. Bu doodle, geçen sene, onun 100. doğum günü anısına yapılmış.
Asıl adı Clara Josephine Wieck olan sanatçı, yine kendisi gibi meşhur Robert Schumann ile evlenince, eşinin soyadını kullanmayı tercih etmiş ve Clara Schumann olarak anılmış. Lakin kocası 10 yıl sonra hastalanıp ölmüş. 1800'lü yıllarda, Romantik dönemin en önemli temsilcilerinden biri olmuş. 60 yıl sahnede piano üzerine eserler sunmuş ve türün gelişiminde önemli bir yer edinmiş. Sanatçının babası müzik pedagoguymuş, kendiside uzun yıllar çocuklara dersler vermiş. Çocuklarla resmedilmesinin nedeni budur.
José Pablo Moncayo, Meksika'nın efsane müzik adamlarından biri. Onu efsane yapan sadece müzikteki dehası değil aynı zamanda da Meksika'nın milli değerlerini klasik müzik ve sanatta yaşatan biri olması. Eserlerinin bir çoğunda Meksika'nın özgürlükçü değerlerini ve önemli olaylarını sembolize etmiş.
Hep klasik müzikle gitmeyeyim, sıkmasın dedim. Bu rengarenk resimde, Rus Rockçı Victor Tsoi hakkında. Zaten grubu Kino'nun Rus alfabesiyle yazılmış olduğunu görmeniz pek zor değil. Sanatçı Rus popüler müziğinin en büyük isimlerinden biri olmuş Bugün bile onun kadar etkileyici az insan gelmiştir diye bahsediyor internetteki kaynaklar. Ruslar adama aşık. 1990 yılında bir araba kazası sonucu 28 yaşında ölmüş. Bu sürede 10 albüm kaydetmiş.
Evet, gördüğünüz enstruman bir ud. Müzisyeni ise o dev gibi gözlükleriyle Arap Sanatçı Muhammed Abdel Wahab. Mısırlı ama Arap dünyasında çok seviliyor. Hatta 1951'deki Libya bağımsızlığından sonra, şarkısı "Ya Beladi" ülkenin milli marşı ilan ediliyor. Lakin 1969'da başka bir marş kabul görüyor. Yıllar, etkisini azaltmamış olacak, Kaddafi, Libya'yı elinden bırakmak zorunda kalınca, Libyalılar onu tekrar hatırlamış ve bu parçasını yeniden milli marş ilan etmişler.
Sırasıyla: Franz Listz, Vladimir Vysotsky, George Enescu ve Amalia Rodriues
Google bu işi çok güzel yapıyor. Çoğu klasik müzik sanatçısı olsada, milletlerin tarihinde yer etmiş popüler müzik sanatçıları, bestecileri, halk sanatçılarını, müzik ekipmanı icadedenleri teker teker onurlandırmış. Bende bunlardan bazılarını size sunmak istedim. Teşekkür ederim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder